La capital del Maestrat va brillar amb llum pròpia durant els segles XIV i XV on l’exportació de llana a Florència va convertir Sant Mateu en un centre comercial, ramader, artesanal i artístic.
Aquesta esplendor es veu reflectida a l’espectacular patrimoni històric artístic que podem gaudir visitant Sant Mateu. Gaudir de l´Església Arxiprestal (s. XIII-XV), majestuosa com una catedral. Passejar per la Plaça Major i el nucli antic, ple d’atractius, i imaginar que ens creuem amb un Gran Mestre de l’Ordre de Montesa i els seus cavallers, amb el càtar Belibaste, el Papa Lluna, Sant Vicent Ferrer, o el dimoni acabat de fugir de les masmorres medievals.
Temps passats representats en monuments, museus i nucli antic, complementats per més de 50km de senders homologats i per la gastronomia que assenta el seu atractiu als productes de la terra entre els quals destaca l’oli d’oliva verge extra de les oliveres mil·lenàries de la varietat autòctona Farga.
Sant Mateu i la seva gent els esperen amb els braços oberts. Mirant al futur se senten orgullosos del seu passat, sant i senya de la seva identitat com a poble.

Patrimoni monumental
Esglésies, palaus, muralles, ermites, museus, forn medieval, joies del tresor que ens ha llegat el nostre esplendorós passat medieval, sorprenen el visitant a cada racó del nostre nucli antic.

  • Cal destacar l’Església Arxiprestal, testimoni mut de la nostra història. A la vostra visita gaudirem de l’espectacularitat i aires de catedral de l’església, de l’orfebreria medieval i l’ascens a la torre campanar octogonal.

  • Altres punts d’interès que completen la visita són les muralles, les presons (masmorres medievals), el Santuari de la Mare de Déu dels Àngels i la resta d’atractius del nostre nucli antic.

Museus
Quatre museus completen la visita a Sant Mateu.

  • Recórrer les sales de la CNMP situada al Palau Borrull ens permet aprofundir les claus de la història local.
  • El Museu Paleontològic Juan Cano de l’Església Arxiprestal, l’orfebreria medieval de la Col·lecció Museogràfica Parroquial i la Col·lecció de Maquetes de Monuments Històrics de la Comunitat Valenciana són el complement perfecte a la visita.

Senderisme

El terme municipal de Sant Mateu, divers en el seu relleu i paisatges, permet gaudir del senderisme i passejades amb opcions per a tots els nivells i edats.

  • Tres senders de petit recorregut amb les seves variants i derivacions formen una xarxa d’itineraris senyalitzats de més de 50 km que permet gaudir del nostre paisatge agrícola d’immensos oliverars i del nostre paisatge natural on destaca el paratge natural municipal Racó del Frare.

Gastronomia

  • De la contundència de l’olleta de Sant Mateu a la delicadesa de la rebosteria d’ametlla d’origen medieval representada pels pastissets, les primetes, etc…, la gastronomia de Sant Mateu no deixa de sorprendre’ns.
  • Tradicional i amb arrels a la cuina dels nostres avantpassats, els nostres plats estrella tenen presència destacada de productes de la terra, com les carns, embotits, bolets, herbes aromàtiques, etc…
  • L´oli d´oliva verge extra és el nostre producte per excel·lència, or líquid del Maestrat. Destacar l’oli de les oliveres mil·lenàries de la varietat autòctona farga

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad