Per novè any consecutiu Vilafranca del Penedès se suma a The Big Draw, la gran festa del dibuix que celebra el benestar i gaudi que comporta la pràctica artística del dibuix i la il·lustració.

El Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca organitza amb la participació, complicitat i cooperació de diferents col·lectius i entitats de la vila que tenen com a eina de treball i d’expressió artística el dibuix i la il·lustració.

Fundada l’any 2000 a la ciutat de Londres, The Big Draw Festival és una organització d’educació artística que promou el llenguatge del dibuix com a eina per a l’aprenentatge, l’expressió i creativitat. Es va fixar el mes d’octubre com a mes del dibuix i a Vilafranca, des de fa nou anys, es celebra durant una jornada de dissabte. El regidor coordinador de l’àrea de Serveis a les Persones, Miquel Medialdea, acompanyat de diferents responsables dels tallers artístics ha presentat en roda de premsa l’edició d’aquest any 2024, que tindrà lloc el proper dissabte 19 d’octubre, de 17.30 a 20h.

El lema d’aquest any és ‘Dibuix en moviment’ i a Vilafranca s’han preparat 7 tallers gratuïts que conviden tothom a participar, des d’artistes experimentats fins a aquells que creuen que “no poden dibuixar” i per a totes les edats.
Els 7 tallers estaran ubicats al centre de la ciutat: Claustre dels Trinitaris (EMA Arsenal), Claustre de Sant Francesc (Matinals de Dibuix Domèstic), plaça del Carme (Zig Zag Centre d’Expressió Plàstica), plaça de Jaume I (Batxillerat Artístic INS Milà i Fontanals), espai davant del Palau Baltà (Maria Àngela Viñals Soler i Sílvia Sánchez Soler), plaça de l’Oli (El Petit Taller d’Art) i rambla de Nostra Senyora (Anna Mongay), aquesta darrera coincidint amb la 2a Mostra del Llibre Penedesenc.

El regidor Miquel Medialdea ha assenyalat el “dinamisme d’associacions i entitats de Vilafranca, també en l’àmbit artístic com es pot comprovar amb aquest programa” i ha afegit que “l’art utilitza la bellesa per fer arribar el seu missatge i vull agrair als artistes que portin l’art al carrer un any més, per compartir-lo i acostar-lo a tots els públics”. Aquest any es recupera la integració dins del projecte CulturaMENT amb ‘Interaccions’, una proposta per a persones neurodiverses i els seus cuidadors o familiars, que s’ubicarà al Claustre de Sant Francesc.

Descripció dels tallers

Els 7 tallers d’aquest any responen al lema ‘Dibuix en moviment’ i posaran una especial atenció a comprendre com el fet de dibuixar no tracta tan sol del producte acabat, sinó del viatge, el flux i el procés que el dona forma. Aquest tema convida a tothom a experimentar, a superar els límits i a trobar inspiració en els ritmes i moviments que ens envolten.

MOVIMENT A COP DE CARBONET
Claustre dels Trinitaris. Escola d’Art Arsenal
La proposta es centra en la moviment constant, creant una animació en viu. Els participants seguiran el flux del traç, deixant que cada gest sigui una continuació de l’anterior, com fotogrames d’una pel·lícula que es desplega sobre el paper.
DIBUIXEM PEIXOS
Plaça del Carme. Zig Zag, Centre d’Expressió Plàstica 
En aquest taller ens enfonsarem a les profunditats marines, observant peixos i animals submarins. Dibuixant, pintant i aprenent totes les tonalitats de la gamma de blaus i blancs per una banda, i decolorant amb la tècnica del llexiu per l’altra. Tallarem la figura i li col·locarem un pal per poder fer-la nedar.
CREA I UNEIX: ART EN COL·LECTIU
Plaça Jaume I. INS Milà i Fontanals (professorat i alumnat del Batxillerat Artístic)
Us convidem a participar en un taller on descobrirem la fascinant tècnica de la fibra de cel·lulosa, dissenyada per l’artista Salvador Alibau, i explorar noves possibilitats artístiques i tècniques. Cada participant crearà una part d’un gran paper, així que la vostra contribució serà única. Aquesta peça es convertirà en una obra col·lectiva que posarà de manifest la diversitat i la creativitat de tots nosaltres. El resultat final serà una gran obra que reflectirà les idees i emocions de totes les participants.
L’ESSÈNCIA DEL MOVIMENT
Plaça de l’Oli. El Petit Taller d’Art (Thaïs Miguel)
Un escenari de carrer, una posada en escena on s’abracen diferents disciplines artístiques: música, percussió, dansa i dibuix. Generarem dos espais diferenciats: en un crearem una gàbia gegant transparent que acollirà al seu interior la música i la dansa. La percussió ens portarà a diferents formes de dansa, interpretades per dones ballant, que dibuixarem des de fora. Al segon espai donarem vida a 5 formes humanes en paper, omplint-les de color amb diversos materials que retallarem i penjarem al voltant de tot l’espai del taller, perquè ballin al ritme del vent, creant una segona gàbia de color i moviment.
POURING: ART FLUID
Davant el Palau Baltà. Maria Àngela Viñals Soler i Sílvia Sánchez Viñals
Cada participant del taller tindrà a l’abast una làmina d’aquarel·la blanca i pintarà els marges amb la barreja de Pouring blanca. Després, començarem amb un raig de pintura del color més fosc i anirem incorporant els diferents colors, l’un sobre l’altre, per acabar movent molt lentament la cartolina fins que la pintura hagi cobert tota la superfície.
MOVENT LES PECES
Rambla de Nostra Senyora. Anna Mongay
Les persones que passin pel taller podran escollir una targeta desplegable, on trobaran impreses unes peces. Amb diverses plantilles retallades, podran fer combinacions damunt del desplegable i crear un personatge en diferents posicions.  El dibuixaran tot resseguint les formes amb retolador permanent i es  podran fer fins a 5 combinacions, aconseguint unes vinyetes seqüenciades. Finalment, es completaran els dibuixos afegint-hi color, mullant el paper per deixar que la tinta es bellugui pel fons del dibuix i augmentant la sensació de moviment. Hi haurà 20 targes per escollir. Aquest taller s’ubica a la rambla de Nostra Senyora per donar suport i visibilitat a la 2a Mostra de Llibre Penedesenc, que se celebrarà durant tot el dia en aquest espai.
INTERACCIONS. Taller participatiu per moure’ns entre colors
Claustre de Sant Francesc. Matinals de Dibuix Domèstic. Marta R. Peribáñez i Neritza Pinillos
Els nostres cossos en moviment seran el punt de partida per desplegar un gran mapa. A partir de la interacció dels nostres cossos diversos i únics, omplirem el mapa de colors amb empremtes i rastres que ens recordin que estem i formem part del moviment de la vida, ara i aquí! El resultat serà una creació col·lectiva en què poder-nos retratar, com si d’un photocall es tractés.
Aquest taller forma part del projecte CulturaMENT , impulsat per la Diputació de Barcelona. El públic objectiu a qui va dirigida la proposta són persones neurodiverses (situacions de demència, transtorn mental, etc.) així com els seus cuidadors i familiars, tenint en compte les diferents situacions vitals de totes elles.

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad