El sender Masboquera – Castelló

Aquest sender, de 4.490 m i de dificultat baixa, arrenca amb una lleugera pujada al poble de Masboquera, de cases baixes i carrers estrets, on s’inicien diverses rutes a peu i amb BTT; i arriba fins al nucli medieval de Castellóque compta amb edificacions recuperades per part d’una associació local (l’Associació Masia de Castelló), que treballa per dinamitzar i posar en valor aquest emplaçament, fent treballs de recuperació i actes festius i culturals durant tot l’any (com el Pessebre dels Estels i la Rústic Festa), així com activitats que donen a conèixer les tradicions locals (gastronòmiques, culturals i etnogràfiques).

La tornada d’aquesta ruta circular es fa seguint l’antic camí empedrat, de gran valor natural i patrimonial, amb una lleugera baixada que permet arribar còmodament fins al nucli de Masboquera.

Al llarg del recorregut trobem paisatges de pi i de sotabosc característics de la zona litoral de muntanya. Aus, insectes i petits rèptils propis del paisatge d’interior proper al mar amb influència de la vegetació de la zona. També hi ha zones de cultiu, oliveres i fruits secs, que compten amb elements arquitectònics relacionats, com marges i recers de pedra seca.

El Sender Litoral del Jonquet

El Sender Litoral del Jonquet és un sender de 3.420 m de baixa dificultat que uneix dues platges de Bandera Blava: la de l’Arenal i la del Torn, a l’Hospitalet de l’Infant. Transcorre paral·lel a la costa i més de la meitat del recorregut travessa l’Espai d’Interès Natural (PEIN) de la Rojala-Platja del Torn, on es troba l’illot del Torn, un petit promontori de roca unit a la platja que encara conserva vestigis d’una antiga torre de guaita del segle XVI.

A les dunes embrionàries del sud de la Platja de l’Arenal hi ha presència de plantes com la Maresia nana, una petita herbàcia protegida, i una bona representació de la bufalaga marina (Thymelaea hirsuta). A Cala Bea s’hi troba un niu de metralladora construït durant la Guerra Civil per protegir la costa d’un atac que mai va arribar a produir-se. A la platja del Torn hi ha un cordó de dunes força altes i ben formades, amb plantes fixadores de duna com el borró o el lliri de mar.

El PEIN de la Rojala-Platja del Torn és un espai d’interès natural des de l’any 1996, per protegir una part terrestre de bosc mediterrani litoral, i una part marina fins als 30 m de profunditat amb presència de prats de Posidonia oceanica. Les restes de fulles d’aquesta planta es troben sovint sobre l’arena.

L’any 2017 es van fer diferents actuacions al Sender Litoral del Jonquet per tal de preparar la candidatura per rebre el guardó de Sender Blau. Des de llavors, s’hi han fet millores al ferm i a la senyalització, s’hi han arranjat trams amb escales i baranes i s’hi han dut a terme altres treballs de condicionament; i s’ha aconseguit renovar el premi any rere any.

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad