A través d’una proposta artística, l’artista reusenc Jordi Abelló ens convida a seguir els passos de Medusa pel Cap de Creus

La intervenció s’ha acompanyat d’una sèrie de propostes per descobrir la resta de Meduses dins la col·lecció del MNAT

L’artista Jordi Abelló proposa un treball teòric en què ens descobreix per on podria haver passat la Medusa a través d’un vídeo creatiu que es pot veure a l’exposició TARRACO/MNAT a partir d’aquest divendres 5 de març fins el mes de juny.

Abelló ens convida a descobrir la trajectòria de Medusa i els seus vestigis i d’allò que podria haver petrificat amb la seva mirada, qui sap si quan fugia de Perseu o ens els instants previs que Perseu li tallés el cap ajudant-se d’un escut brillant que el protegia de la seva mirada monstruosa.

Un dels objectius del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona ha estat des de sempre el de plantejar reflexions sobre el passat, que puguin tenir interès per a la societat actual, amb la seguretat que cal establir ponts de diàleg entre aquesta mirada al passat i la visió des de la més estricta contemporaneïtat.

Aquest objectiu es materialitza en una de les línies temàtiques dins la programació del MNAT, com és “Antiguitat/Contemporaneïtat”, i s’exemplifica amb intervencions com la que presentem avui amb Jordi Abelló.

L’emblema de mosaic amb la representació de la Medusa que es conserva al MNAT és una obra emblemàtica i única. Amb aquesta acció, l’artista reusenc li vol conferir una àuria més.

Jordi Abelló ha creat un vídeo explicatiu que mostra alguns dels testimonis que semblen petrificats per Medusa i que el mateix artista va poder fotografiar aquest estiu passat. Acompanyat d’una breu entrevista en què explica les motivacions del treball, Abelló convida a gaudir d’aquest viatge pel Cap de Creus, un paratge únic i màgic i, a partir d’ara, recreat per la Medusa. Un camí fet pels déus.

L’artista diu: “Els romans hi creien molt amb la Medusa. D’aquí la gran quantitat de representacions que es conserven a Tàrraco. Ara que he descobert les seves obres petrificades, jo també hi crec.”

Jordi Abelló (Reus, 1970) és un pintor contemporani que últimament ha revisat la història de l’antiguitat. Ha comparat i trobat similituds entre el sarcòfag d’Hipòlit o el Gernika de Picasso, va realitzar una ofrena a Nèmesis després de 2.000 anys i se li va concedir el desig d’esdevenir arquitecte. I ara revisita el mite de Medusa, a l’espera de la interpretació del mite de Minotaure en el qual està treballant actualment. Molt aviat mostrarà, també, una interpretació de l’Olimp a través del sostre de la casa Castellarnau.

Acompanyant la intervenció, el MNAT proposa un recorregut i d’altres d’activitats per seguir la petjada de Medusa dins la seva col·lecció.
L’emblema de mosaic de la Medusa és potser la peça més representativa i coneguda de totes, però n’hi ha d’altres, de materials i simbologia diversos, ja que el mite va tenir una gran fortuna en la iconografia del món romà i es va plasmar en elements de tot tipus.

Aquest recorregut es pot realitzar de manera presencial, durant el recorregut de l’exposició TARRACO/MNAT, però també digitalment –a través de la plataforma Sketchfab, on podrem observar les peces en 3D, a la web del museu, on els més petits podran descarregar-se la Medusa per donar-li vida i pintar-la, a Google Arts, on es poden veure els detalls més petits de l’emblema de la Medusa amb una gigafoto en alta resolució, i amb enllaços a vídeos al voltant d’aquest ésser mitològic.

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de sus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad