De l’1 de novembre al 15 de desembre de 2024, la Sala 2, sala d’exposicions temporals de Terracota, Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera (baixos de l’Ajuntament) acollirà una exposició en talla de fusta, a càrrec de Josep Albiol.
“Josep Albiol és de Santa Bàrbara encara que de molt petit va anar a viure a Godall a casa dels seus avis. Per casualitat, el veí de la casa del davant era un taller de fusta i solia anar per allí a “molestar”, fins que al final li van donar un tros de fusta per a que s’entretingués.
Es va fixar com els grans movien les eines i poc a poc va anar començant a utilitzar-les pel seu compte. Al cap de poc temps ja passava més temps al taller que jugant i va descobrir que allò li agradava molt. De mica en mica va aprendre a domesticar la fusta i a treure la seva part més bella, així com a crear el seu propi estil.
Al cap de pocs anys el taller va tancar, ja que els nous temps no permeten que aquest ofici pugui competir en les màquines modernes, i va coincidir amb el seu retorn cap a Santa Bàrbara. Tot i així, mai va perdre l’ofici i va continuar fent talla com a afició en el seu temps lliure. Sempre repeteix que “les màquines no saben fer peces originals”.
La seva trajectòria va començar fent quadres de petit format: escuts heràldics, escuts per a ajuntaments o inclús d’equips de futbol; i poc a poc van anar creixent en mida al millorar la seva tècnica.
Va realitzar moltes rèpliques de quadres de Picasso o Dalí, com ara el “Guernica” o “La bacanal taurina”, entre d’altres, mentre polia el seu propi estil. Posteriorment, es va atrevir en la escultura, on va desenvolupar algunes tècniques i eines pròpies per a millorar el seu treball, i fins i tot ha restaurat algunes peces antigues d’art sacre i mobles antics.
Realitza quadres de còpies de diferents obres, d’autors reconeguts, fins arribar al seu propi estil. Les obres són totalment personalitzables, cada client pot escollir les dimensions del quadre, la escena a representar i el tipus de fusta, depenent de la decoració que hi tingui a la seva llar.
Ha realitzat exposicions col·lectives a Amposta, Roquetes, la Sènia i Santa Bàrbara”. (Informació oferta per l’artesà)
A través d’aquesta exposició descobrirem les diferents possibilitats de la fusta de faig, sapel·li o diferents classes de noguer. La destresa i habilitat de Josep, tallant i modelant aquesta fusta i aprofitant-ne els colors originals amb les seves variades tonalitats, té com a resultat aquestes magnífiques obres.
Relleus que representen personatges humans o animals, però tots ells plens de moviment, de vida i reflectint fins al més mínim detall.
Obres que mostren aspectes reals, altres que parlen de llegendes i altres, on l’artesà, posa la mirada en un dels moviments artístics pertanyents a l’art modern, més innovadors, el Cubisme, com els cubistes, descompon i recompon els cossos en formes geomètriques, trenca amb la perspectiva convencional i la manera de percebre les formes i les representa com una mena de trencaclosques.
El fet de poder concebre obres com va fer els cubistes en el seu moment, evidencia la seva enorme capacitat artística alhora que el seu gran domini en la tècnica de la talla de fusta, ja que tot allò que representa no ens deixa indiferents sinó que interrelaciona en nosaltres, ens commou, ens enutja, ens inquieta, ens tranquil·litza…
Art en majúscula, ja que Josep és capaç de transformar la fusta, sovint tosca i austera en una obra d’art. Tallant, modelant i esculpint extreu formes i rostres que ens transmeten infinitat de sensacions.
Obres que, una vegada més, harmonitzaran amb els atuells tradicionals de terrissa de la Galera de l’espai permanent… natura, aigua, terra, foc i aire, components bàsics de tot allò que existeix, es revelaran de forma nítida, a través, també, de les diferents creacions de Josep que ens ajudaran a desconnectar una estona i ens manifestaran la magnitud de la natura i de tot allò que genera.
Recomanem la visita a l’exposició perquè ben segur que en quedareu captivats.
Us recordem que l’horari del Museu Terracota és: dimecres a divendres de 9’30 a 13’30 hores; dissabtes, diumenges i festius de 12’00 a 14’00 hores.
Més informació i visites concertades fora d’aquest horari:
Tel. 977 71 83 39