La Sénia inaugura les II Jornades de Memòria Democràtica amb una programació que aprofundeix en el conflicte, la memòria i els drets humans
Aquest dissabte 16 de novembre a les 10 h, la Sala central del Centre Marcel·lí Domingo de la Sénia acollirà la inauguració de les II Jornades de Memòria Democràtica. Aquestes jornades, que es duran a terme fins al 30 de novembre, oferiran una programació extensa per aprofundir en la història, la pau i els drets humans, amb una especial atenció a la memòria històrica local i els drets de les dones en temps de conflicte.
Programa de les II Jornades de Memòria Democràtica
Les jornades s’iniciaran el 16 de novembre amb una benvinguda institucional seguida d’una ponència sobre la resistència francesa des del punt de vista de les dones republicanes. La conferència, a càrrec de Joan Baptista Beltran, se centrarà en la vida de Carme Subirats, una senienca que va participar activament en la resistència.
A continuació, Conxa Solans parlarà sobre la lluita per la igualtat durant la República i la Guerra Civil amb la conferència Nom de dona. Un llarg camí cap a la igualtat. Aquestes reflexions sobre la situació de les dones en temps de guerra oferiran una perspectiva sobre les victòries i els retrocessos que van marcar aquesta època i com aquests processos van repercutir en la societat.
Al migdia, es presentarà el llibre Portes de la Memòria. Deportació dels republicans ampostins als camps nazis, amb els autors Lluís Montull i Carme Maigí, que recullen testimonis de republicans de les Terres de l’Ebre deportats durant la Segona Guerra Mundial.
Per cloure aquesta primera jornada, el Grup de Cambra de Joventuts Unides oferirà una actuació musical a les 13 h.
El diumenge 17 de novembre a les 10:30 h, el Centre d’Estudis Seniencs proposa una visita interpretativa al Cementiri municipal, on els assistents podran recórrer els espais històrics vinculats a la Guerra Civil a La Sénia a càrrec d’Eva Garcia.
El 24 de novembre, en una jornada de Portes Obertes al Camp d’Aviació, s’abordaran diferents temes relacionats amb la memòria històrica i els drets humans. A les 10 h, Gustau Moreno exposarà la història de Sebastià Campos Terré, periodista republicà i director del diari El Pueblo, que va ser executat pel règim franquista. Aquest acte posarà en relleu la persecució patida per molts periodistes republicans durant i després de la guerra.
A les 11 h, es projectarà el teaser del documental El Silenci, amb una entrevista inèdita a Magdalena de Santiaguet, una supervivient del conflicte, en una obra dirigida per Mario Pons. A continuació, Judit Robert presentarà el llibre infantil El Mestre Antoni, il·lustrat per Cristina Tom, una obra que introdueix als infants en la història de la Guerra Civil i els seus efectes, transmetent de forma pedagògica la importància de la memòria.
A les 12:30 h es farà un homenatge als nens de la guerra, recordant el patiment dels infants durant aquests anys convulsos. La jornada finalitzarà amb el concert Cançons en peu de pau, amb Maria Mingorance i Pau Ortiz, que tancarà el dia amb un repertori musical que busca la pau i la reconciliació a través de la música.
El 30 de novembre, el Centre d’Aviació Històrica de La Sénia (CASH) obrirà les seves portes a les 11 h per oferir una conferència de Toni Subirà sobre Les dones de l’aire, un recordatori del paper de les dones en l’aviació, en un camp també afectat pel conflicte.
Projecte Batalla de la Memòria: Llegir per recordar
Com a complement a les jornades, la Biblioteca Pere de Montcada acollirà el projecte Batalla de la Memòria: Llegir per recordar, amb una selecció d’obres dedicades a la Guerra Civil i la postguerra, per fomentar la lectura i la cultura de la pau entre els ciutadans.
Amb aquestes jornades, La Sénia consolida el seu compromís amb la memòria democràtica i la sensibilització de la societat, oferint un espai per al diàleg, la cultura i la reflexió sobre el passat, amb l’objectiu de construir un futur més just i pacífic.