Aquest març torna GastroMar l’Ampolla, les jornades gastronòmiques i científiques dedicades als productes de la mar i de les Terres de l’Ebre

En la seva quarta edició, l’esdeveniment posarà en valor el patrimoni culinari i reivindicarà l’equilibri entre l’avantguarda i la tradició.

Els pròxims dies 3, 4 i 5 de març, l’Ampolla tornarà a convertir-se en l’epicentre de la cuina marinera i de les Terres de l’Ebre amb la celebració de la quarta edició de GastroMar l’Ampolla. Les jornades professionals gastronòmiques i científiques, organitzades per l’Ajuntament de l’Ampolla amb la coordinació de la Fundació Alícia i Repicat Sc, són les úniques dedicades exclusivament als productes de la mar, la sostenibilitat, la pesca i els productes de les Terres de l’Ebre, des d’un punt de vista científic i culinari. Enguany, GastroMar l’Ampolla arriba, a més, amb l’objectiu de posar en valor i reivindicar el nostre patrimoni culinari i gastronòmic.

A pocs mesos que Catalunya llueixi la distinció de Regió Mundial de la Gastronomia, GastroMar l’Ampolla 2024 vol posar el focus en la cuina tradicional, aquella basada en receptes ancestrals que s’han mantingut al llarg dels anys gràcies als cuiners i cuineres del nostre país. Una tradició que també es manté viva en plats que els xefs d’avui dia saben reinterpretar en elaboracions modernes i d’avantguarda. Així, GastroMar l’Ampolla 2024 demostrarà la gran vàlua que representa l’equilibri entre modernitat i tradició amb plats molt emblemàtics de la cuina marinera. “Buscarem l’equilibri entre el passat i el present de la cuina marinera, i revisarem l’empremta de la història i de la cuina tradicional i clàssica del peix tant en l’àmbit restaurador com popular”, segons els organitzadors.

D’aquesta manera, i com és habitual, GastroMar l’Ampolla reunirà en el seu escenari grans xefs d’arreu del territori, que seran els encarregats d’oferir sessions de cuina en directe. Enguany, serà una edició molt heterogènia, amb figures de la cuina professional de la talla de Gessamí Caramés (Meleta de Romer, l’Ametlla de Mar), Vicent Guimerà (L’Antic Molí* i estrella verda, Ulldecona), Joan Bosch (Can Bosch*, Cambrils), Marc Gascons (Els Tinars*, Llagostera; Bell-Lloc, Santa Cristina d’Aro; i L’Informal, Barcelona); Miquel García (Terrassa Terramar, Llafranch); o el flamant Cuiner de l’Any, Martín Comamala (539 Plats Forts, Puigcerdà).

La veterania i la mestria arribaran amb figures de la cuina tradicional com ara el gran Jean Louis Neichel, xef del desaparegut restaurant Neichel** de Barcelona, que cuinarà el seu mític “Lenguado Mario”, inspirat en la “nouveau cuisine”; els germans Jaume i Josep Font, fundadors i antics propietaris del restaurant Sa Punta, de Pals (Girona), que oferiran una sessió de cuina amb plats històrics del mar i muntanya de l’Empordà, com ara els calamars farcits i un lenguado “meunier” fet a la sala; i la cuinera Aida Reverté, del restaurant Les Palmeres (Les Cases d’Alcanar), que prepararà un plat de l’àvia, un suquet amb cabuts i betes.

En aquesta edició, a més, GastroMar l’Ampolla també oferirà cuina marinera càntabra, de la mà del xef Nacho Solana, quarta generació al front de l’emblemàtic restaurant La Bien Aparecida*, Ampuero (Cantàbria).

Debats, col·loquis i ciència

A més de cuina en directe, GastroMar l’Ampolla ofereix molt més. Ofereix debat i coneixements al voltant dels productes de la mar, així com altres ingredients del territori. Posarà sobre la taula “els temes que preocupen i ocupen a la gent del mar; temes com ara com seguir apostant per la sensibilitat envers el sector, promocionar el peix de llotja, donar visibilitat a pescadores i pescadors i a les arts de pesca sostenibles, l’aqüicultura de peix i marisc, i la cuina i gastronomia basades en el producte marítim”.

Així, en aquesta edició, es tornarà a comptar amb els coneixements culinaris i científics del xef Marc Puig Pey, de la Fundació Alícia. Les expertes pescadores, peixateres i cuineres de l’Associació Catalana de Dones de la Mar vindran per oferir una ponència i una sessió de cuina en directe amb peix de llotja, reivindicant l’ús d’espècies poc conegudes a taula, i el peix de temporada. I també es comptarà amb el col·lectiu GALP Terres de l’Ebre/Mar de l’Ebre (Grup d’Acció Local Pesquer), i de Toni Massanés, de la Fundació Alícia.

Amb aquest format que es manté en les últimes edicions, es pretén veure i viure com les cuineres i cuiners treballen en directe, amb els productes que la part acadèmica i científica defensen i promocionen, per les seves particularitats i possibilitats culinàries i gastronòmiques mentre es debat sobre el present i futur de tot plegat.

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad